media1

Heb jij je ook weleens afgevraagd waarom de ene persoon wel veel gewicht verliest en de ander niet? Deense onderzoekers stellen het antwoord te hebben gevonden. De verhouding van darmbacteriën zou verantwoordelijk zijn voor hoeveel kilo’s we kunnen verliezen.

De studie is recent gepubliceerd in de International Journal of Obesity.

Twee soorten diëten

Aan het onderzoek namen 45 mensen deel. 31 van hen werden gevraagd om het New Nordic Diet te volgen, dat voornamelijk uit fruit, groenten, vezels en volkorenproducten bestond. De andere deelnemers volgden het Average Danish Diet, bestaande uit meer vlees en bewerkte producten.

De deelnemers volgden de diëten gedurende 26 weken. Aan het einde van de periode waren de mensen met het New Nordic Diet gemiddeld 3,5 kilo afgevallen. De anderen hadden slechts 1,7 kilo verloren.

Darmbacteriën verantwoordelijk

Hoewel het New Nordic Diet werd beschouwd als meer effectief met het oog op gewichtsverlies, benadrukten de wetenschappers dat het individuele darmbacteriënprofiel van de deelnemers hierbij een belangrijke rol speelde.

Het team ontdekte dat mensen die meer Prevotella-bacteriën hadden in verhouding tot Bacteroides-bacteriën meer gewicht verloren bij het volgen van een New Nordic Diet dan mensen die een Average Danish Diet volgden. Deelnemers met een lagere ratio van deze darmbacteriën vielen daarentegen niet meer af wanneer zij het New Nordic Diet volgden.

Aangepaste diëten

Volgens de wetenschappers zijn algemene voedingsrichtlijnen dan ook niet effectief. Zij stellen dat slechts de helft van de populatie gewicht zou verliezen als gevolg van hun verhouding darmbacteriën, terwijl de andere helft niets zou merken.

Ze adviseren om voedingsrichtlijnen op maat te ontwikkelen, gericht op iemands persoonlijke behoeften. Samples van bloed en ontlasting zouden hierbij kunnen helpen.

Reacties

media1

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here